Největší riziko vloupání hrozí u chat a chalup

Největší riziko vloupání hrozí u chat a chalup

Chaty a chalupy patří k nejrizikovějším objektům, pokud jde o nebezpečí vloupání

Přispívá k tomu hlavně to, že se často nacházejí na opuštěných místech s malým pohybem lidí, kde je pro zloděje mnohem snazší objekt nerušeně pozorovat a poté i vykrást. Navíc na chatu jezdíme spíše příležitostně a mimo sezónu ji často necháváme i několik měsíců bez dozoru. K tomu přidejte nedostatečné zabezpečení a máte ideální cíl i pro nepříliš zkušené zloděje.

Zabezpečení rekreačních objektů bývá často podceňováno a proto je jich jen v České republice každoročně vykradeno na 1500.

(Podívejte se na reportáž ČT.)

Mnoho lidí nechce do zabezpečení investovat proto, že na chatě přeci nic cenného nemá. Téměř vždy ale zloději najdou něco, co sebrat – ať už jde o vybavení, nástroje nebo třeba potraviny nebo alkohol. A nezapomeňte také na nářadí a materiál v kůlně. Hodnota předmětů bývá často mnohem vyšší, než si uvědomujeme. Řada zlodějů také při vloupání záměrně způsobí další škody nebo objekt i zapálí, aby zakryla stopy.

kůlna

chata

vrata

Zamkněte dveře, zabezpečte okna, terasu i balkon

Zabezpečete hlavní dveře, boční vchod, zadní vchod, průchod z garáže – zkrátka všechny možné vstupy, které by mohl potenciální nezvaný host využít. Ve dveřích musí být nainstalována bezpečnostní cylindrická vložka, tedy minimálně vložka s certifikací pro 3. třídu bezpečnosti, a k ní patří bezpečnostní dveřní kování, ideálně s bezpečnostním překrytem vložky.

Zvláště pokud dveře na vaší chatě nesplňují všechny aktuální bezpečnostní standardy a neplánujete jejich výměnu, zvažte alespoň instalaci doplňkového dveřního zabezpečení, které může výrazně zvýšit bezpečnost starších dveří.

Nezůstávejte však pouze u dveří, k velkému procentu vloupání dochází přes okna (a to nejen v přízemí!) a přes dveře balkonů a teras. Všechny tyto potenciální rizikové body můžete jednoduše a bez nutnosti příliš nákladné investice zabezpečit uzamykatelnými klikami, klikami s pojistkou nebo speciálními zámky pro okna. Všechna tato opatření zabrání neoprávněnému otevření okna či balkonových nebo terasových dveří zvenčí, které by v opačném případě běžnému zloději zabralo pouhých pár sekund, a to obvykle aniž by způsobil hluk nebo okno poškodil.

Vzhledem k tomu, že rekreační objekty se obvykle nacházejí v odlehlejších oblastech a bývají velkou část roku opuštěné, rozhodně se vyplatí investovat alespoň do základního alarmového systému. Pokud máte zájem o elektronické zabezpečení, kontaktujte svou nejbližší pobočku. S realizací cenově dostupného alarmového systému na míru vám rádi pomůžeme.